ï

 

Rechter fluit het college terug inzake aanleg zonnevelden

 

Combinatie Algemeen Belang (CAB): “wij meerdere keren hebben gewaarschuwd”

Slecht beleid rondom zonnevelden er doordrukken en dit  uitwerken zonder de inwoners er vooraf  erbij te betrekken. En alsof dit nog niet erg genoeg was,  in eerste instantie een beleid aannemen die de deur open zette voor  minimaal 300 voetbalvelden met zonnepanelen op onze akkers.

 

CAB overdrijft, zei de meerderheid van de politiek

CAB is altijd tegenstander kritisch geweest als het gaat om massale zonnepanelen op onze akkers en wilde de Gemeente Drimmelen waarschuwen. Schakel niet te snel als het gaat om hiervoor beleid vast te stellen. Maar ja, de CAB zit in de oppositie. Het college dacht er helemaal anders over. Zij vonden de zorgen wat overdreven en wilde voorlopen in Nederland qua energietransitie. En helaas steunden, behalve op de CAB en het CDA na, alle politieke partijen het voorstel van het college. De partijen LHB (inclusief de 2 leden van SAMENDrimmelen), VVD, GroenDrimmelen, PvdA en Gemeentebelangen luisterde niet naar de waarschuwingen van de CAB.  Het voorstel in augustus 2018 gooide de deur open voor plannen voor maar liefst 150 hectare zonnevelden in onze polders.  Het stroomde aanvragen en toen duidelijk werd waar deze zonnevelden allemaal zouden komen, voornamelijk in Lage en Hooge Zwaluwe en Wagenberg, kwam er gelukkig  massaal protest van onze inwoners. Met meer dan 1000 handtekeningen werd duidelijk dat er geen draagvlak is voor dit beleid. En uiteindelijk draaide de gehele gemeenteraad en paste het beleid aan naar 10 hectare. Want het plan van het TEC in Terheijden wilden we wel mogelijk maken. Maar het kwaad was helaas al geschied. De andere initiatiefnemers maakten bezwaar bij de rechter en met resultaat. De initiatieven zijn volgens de rechter niet gelijk beoordeeld en heeft ook de vergunning voor het initiatief van het TEC nietig verklaard.

 

Hoe nu verder?

De CAB is bang dat de rekening zal volgen door deze onprofessionele blunder. Wij vrezen enorme schadeclaims van de bedrijven die zonnevelden willen aanleggen.  De CAB blijft deze zaak nauwlettend volgen.

Praat mee met de CAB, wordt lid (info@CABdrimmelen.nl)

Met een politieke groet,

Combinatie Algemeen Belang