ï

Vrees voor fiasco Dorpshart Made

Made – Combinatie Algemeen Belang (CAB) is duidelijk: “Gemeente Drimmelen speelt onterecht als bank”. In januari werd groen licht gegeven voor het Sociaal Cultureel Dorpshart Made. Ook wij stemden voor dit plan. Het plan omvat het slopen van de Mayboom (op deze plek zullen 55 woningen worden gebouwd), het opknappen van het Gaymansplantsoen en de verbouw van de Bernarduskerk tot het nieuwe Sociaal Culturele Dorpshart.

Wat was er afgesproken

De kerk, pastorie en dergelijke was eigendom van bouwonderneming Breda Bouw. Non-profit organisatie BOEi is als expert betrokken op het gebied van behoud van cultuurhistorische gebouwen en wordt de nieuwe eigenaar en exploitant van de kerk.

 

Om het plan van ruim € 6 miljoen te bekostigen stelde de Gemeente een subsidie van meer dan € 3,5 miljoen ter beschikking. Ook stond de gemeente 12 jaar garant voor maximaal € 60.000 voor de exploitatiekosten van de kerk. BOEi zou € 1,53 miljoen lenen van de Bank Nederlandse Gemeenten. En nog eens € 1,53 miljoen waarvoor de gemeente garant staat als BOEi failliet zou gaan.

 

Het wordt ONDUIDELIJK

Door een ingewikkelde constructie werd staatssteun ontweken. De gemeente gaat veel meer risico lopen. Ze staan garant voor € 3,47 miljoen als het fout gaat met het plan en BOEi failliet zou gaan. En de verbouwing is duurder geworden, momenteel geschat op circa € 7 miljoen. Maar blijft het daarbij? De gemeente staat zelfs 12 jaar garant voor de exploitatiebijdrage van maximaal € 720.000.

 

CAB vind het niet EERLIJK 

Het plan is goed, maar wij hebben geen vertrouwen meer in de samenwerking met BOEi. Het plan rammelt volgens ons aan alle kanten, zowel juridisch als financieel. Alle financiële risico’s, worden bij de Gemeente neergelegd.  En wij vrezen dat dit nog niet het einde zal zijn. De prijs blijft maar oplopen en risico’s komen straks weer op het bordje van ons. Voor een kerk waar wij geen eigenaar van zijn.

 

Het is niet eerlijk dat u straks de rekening mag betalen! Wees eerlijk en trek een grens: Tot hier en niet verder.

 

Fijne feestdagen en een gezond 2022.