ï

Combinatie Algemeen Belang op bezoek bij plaatselijke boeren in gemeente Drimmelen.

 

Vanuit netwerk Goed Boeren was een uitnodiging uitgegaan naar Statenleden van de Provincie om deel te nemen aan een werkbezoek over kringloop landbouw in onze gemeente. Zodat zij in gesprek kunnen blijven over problematiek waar ze mee te maken hebben zoals: steeds verandering van wet en regelgeving waarbij vergunningen aangevraagd moeten worden waar nog geen duidelijkheid over is. Maar ook bijvoorbeeld over stikstof en mestopvang.

 

Vrijdagochtend 18 oktober was de ontvangst bij gemengd akkerbouwbedrijf Bio in de Polder. Daar kregen we een presentatie  in hun onlangs verbouwde schuur. Het asbestdak was vervangen door een dak met lichtstraat waar volgend jaar zonnepanelen op geplaatst worden. Het bedrijf is een  familiebedrijf met biologische akkerbouw, ossen, zoogkoeien, en een camping met twee paddenpoelen en prachtige akkerranden. Die zorgen voor veel biodiversiteit en dragen ertoe bij dat de boerderij een pleister-verblijfplaats is voor veel verschillende vogels. Tijdens de presentatie kwamen vele vragen aan bod.  Beantwoording van een aantal vragen werden uitgesteld tot aan het werkbezoek bij de volgende boerderij ’t Bosch waar ook een rondleiding  plaatsvondt. Boerderij ’t Bosch ligt vlakbij een natura 2000 gebied en heeft dus te maken met de stikstofproblematiek waar nog veel onduidelijkheid over is. De boerderij heeft 95 melkkoeien die voor een groot deel van het jaar buiten verblijven, en een kleine 4 maanden op stal staan. Zij telen zelf gewassen zoals sojabonen en mais en maken met andere ingrediënten krachtvoer om hun koeien bij te voederen. Een derde van de veestapel bestaat uit Witrikken, een keurslag waar er niet zoveel meer van zijn. De boerderij is erkend als fokcentrum waardoor uitsterven van de Witrikken voorkomen kan worden. Wij hadden een primeur want ’s morgens was er een kalfje geboren. Om de boerderij rendabel te maken wordt er van de melk diversen  kazen gemaakt naar eigen recept. De boerin is de bazin van de “kaasfabriek” en de overheerlijke Biesboschkaas is nergens anders te koop dan in hun eigen boerderijwinkeltje.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat boeren niet gemakkelijk is in een tijd van wet en regelgeving, ze moeten bijna hogere wiskunde hebben gestudeerd om hun boterham te verdienen!!

 

Namens Combinatie Algemeen Belang,

 

 

Sarien Hoevenaar.