ï

Wat staat ons te wachten met het Programma Duurzaamheid?

 

Combinatie Algemeen Belang heeft bedenkingen over het realiteitsgehalte en de haalbaarheid van acties en doelen die benoemt worden in de Big Five.

 

Maak uw borst maar nat!

Want we krijgen te maken met grote opgaven ter verduurzaming die veel invloed hebben op ons dagelijks leven.

Om te beginnen wordt van ons verwacht dat in 2021 alle woningen een gemiddeld energielabel B hebben. Ga er maar aan staan, want als je een oudere woning bezit, dan moet deze van onder tot boven gerenoveerd worden. Dus trek uw portemonnee maar open.

 

Maar 30 kilo afval?

En alsof we met afvalscheiding nog niet genoeg ons best doen, terwijl we landelijk gezien tot de beste kindjes van de klas behoren! Zegt het Rijk dat het restafval, in 2025 teruggebracht moet zijn naar 30 kilo afval, per persoon per jaar. Dit zou kunnen, maar dan moeten er voor onder andere luiers, welke kiloknallers zijn voor de grijze kliko ook nieuwe oplossingen geboden worden vanuit het Rijk of de markt. Want willen we terug naar katoenen luiers, wetende dat voor de productie van katoen, veel gebruik wordt gemaakt van gif en kinderarbeid in derde wereldlanden, of Oeigoerse dwangarbeid in China? Willen we onze kinderen een mooie toekomst bieden, terwijl we de toekomst van anderen om zeep helpen?

 

Aardgasvrij?

Dan wordt ook van ons verwacht, dat we in 2030 van het aardgas af zijn. Vertrouwde CV-ketels moeten vervangen worden door alternatieve warmtebronnen, waarvan zoals nu al blijkt, bijstoken nodig is om het behaaglijk te krijgen. En dan mogen we zeker niet meer praten over bijstoken van houtkachels, want andere partijen hebben houtstook op dit moment al ter discussie gesteld. Zij zetten u dus, letterlijk en figuurlijk de aankomende winters al in de kou.

 

En ja Natuurlijk ook wij zijn ons er terdege van bewust, willen wij deze aarde doorgeven aan onze kinderen , kleinkinderen, achterkleinkinderen enzovoort , dat er stappen genomen moeten worden, en dat we niet door kunnen gaan op de manier waarvan we nu maar vinden dat alles normaal is.

 

Echter elke stap zal zorgvuldig genomen moeten worden, het Programma Duurzaamheid geeft richting.

 

Maar is er nog een weg terug?

 

 

De fractie van Combinatie Algemeen Belang