ï

Dorpsvisie Lage Zwaluwe: Top of toch een flop?

 

Onlangs zijn er verschillende bijeenkomsten geweest met bewoners uit Lage Zwaluwe om gezamenlijk de toekomst van dit dorp te bespreken. Hieruit is een plan ontstaan. Maar is er ook daadwerkelijk naar de wensen van de inwoners geluisterd?

 

Neem nu de bewoners uit de Flierstraat; onder het mom van de veiligheid in het dorp te verbeteren wil men een volwaardige rondweg bij en een megagroot parkeerterrein achter de Flierstaat aanleggen. Dit plan wordt totaal niet gedragen door de bewoners, nu een rustige straat, als hun auto’s moeten verdwijnen, wordt het dan net zo’n racebaan als de Crullaan in Made waar dan de flitspaal nodig is? Of gaan ze meteen nadenken dat het een veilige weg moet worden voor auto, fiets en voetganger? Nu moeten de bewoners van de Flierstraat hun woongenot gaan opofferen voor de toestroom van toeristen en stalling van boottrailers. Terwijl dit klanten zijn van lokale ondernemers, die volgens gemeentelijk beleid zelf een oplossing moeten regelen voor deze toeristen. Met dit plan is het zij de lusten en de bewoners van de Flierstraat de lasten!!

 

In de dorpsvisie wordt de ontwikkeling van een groen recreatiegebied tussen de Biesboschweg, Flierstraat en Zwaluwsedijk meegenomen. Het plan om hier een recreatiegebied te ontwikkelen heeft zeker potentie, er is een speeltuin die nu niet vaak wordt gebruikt. Verderop zou er aan deze kant van de rivier een strand ontwikkeld kunnen worden.

Vanuit het bestuur van de gemeente Drimmelen is de wens (coalitieakkoord) om op deze locatie een uitkijktoren met mogelijk zelfs een openluchttheater (een hartgrondige wens van een lid van de VVD) te realiseren. Naast een uitkijkpunt zouden dan hier ook diverse functies zoals speelvoorzieningen, recreatiemogelijkheden en wateropvang komen.

Maar is dit allemaal wel te realiseren als we te maken hebben met een natura 2000 gebied, waar strenge regels gelden?

 

Over een vooruitziende blik gesproken. Het is erg gemakkelijk om te praten over andermans eigendommen. Je zou maar net een woning hebben gekocht aan de Zwingel en voor je bedrijf geïnvesteerd hebben in een nieuwe loods. Om dan te moeten lezen dat er plannen zijn gemaakt om je bedrijf te verplaatsen is erg zuur. Wie gaat dat betalen?

 

Het realiseren van een levendig dorpshart met een dorpshuis en dorpsplein in het midden van het dorp is misschien wel de meest genoemde wens van de inwoners van Lage Zwaluwe.

Het zou een bruisende ontmoetingsplek voor de gemeenschap kunnen worden.

Functies die zeker niet zouden mogen ontbreken zijn o.a. horeca/terrasjes, bouwmarkt, bakker, slager, drogist en speelfaciliteiten voor kinderen.

Klinkt goed maar het is aan de ondernemers zelf waar en of zij zich willen vestigen in ons dorp. Wil het college zich voor al deze wensen net zo in gaan spannen als voor de Bernardus in Made?? Zijn hier ook zoveel miljoenen voor beschikbaar?

 

Wilt u reageren…. Graag!!

Stuur een mail naar: info@cabdrimmelen.nl

 

 

Aldus: fractie Combinatie Algemeen Belang

 

Lokaal, Praktisch & Duidelijk