ï

De zak van Sinterklaas: of toch niet?

CAB: stop bezuinigingen op onderhoud en zorg!

 

Afgelopen donderdag werd de begroting 2020 voor onze gemeente Drimmelen besproken. Een begroting waarvan financieel wethouder Bakker zegt dat het heel goed gaat en we allemaal leuke dingen kunnen doen.

 

Niets is minder waar, want de begroting moet sluitend gemaakt worden met geld uit de Algemene Reserve, ons spaarpotje zeg maar. De zak van Sinterklaas wordt dus voor een deel gevuld met geld wat eigenlijk niet gebruikt mag worden voor het uitdelen van zijn cadeautjes. Als klein meisje keek ik vroeger ook op naar kinderen die meer kregen dan ik, maar ondertussen weet ik wel beter. Want het houd natuurlijk een keer. Het spaarpotje is een keer leeg. Dit jaar alleen al neemt onze reserves met ruim € 1,7 miljoen af.

 

Waar we een aantal jaren terug zoveel hebben moeten bezuinigen, zodat de rekeningen weer normaal betaald konden worden ,wordt nu weer potverteert! Het is natuurlijk leuk en aardig die cadeautjes van Sinterklaas voor dorpsontbijtjes, taartjes en cheques die worden uitgedeeld door de wethouder. Maar wij begrijpen niet dat er onvoldoende geld om onze primaire taken normaal uit te voeren. Zoals groot onderhoud aan bomen, waardoor erbij diverse inwoners schade aan onder andere woningen optreedt. Het maakt blijkbaar niet zo veel uit dat wegen niet goed onderhouden kunnen worden, waardoor onze kinderen onveilig naar school moeten fietsen, of dat u valt doordat straten onvoldoende geveegd worden en er tal van stoeptegels scheef liggen. Combinatie Algemeen Belang stoort zich enorm aan het feit dat is besloten  om € 200.000,- te gaan bezuinigen juist op deze Openbare Ruimte, maar ook op de Zorg. Het is ook immers heel gemakkelijk om tijdens keukentafel gesprekken te zeggen tegen inwoners: voor de hulp die u vraagt komt u niet in aanmerking.

 

Wij willen dat er structureel meer geld in de begroting vrijkomt en wordt geïnvesteerd voor extra onderhoud en zorg. Helaas hebben de andere politieke partijen in onze gemeente ons voorstel voor structurele ruimte in de begroting niet gesteund en gaat wethouder Bakker dus rustig door met het uitdelen van andere cadeautjes.

 

Namens de fractie van

Combinatie Algemeen Belang

 

Sarien Hoevenaar