ï

Sociaal Cultureel Centrum Made.

 

Onlangs is op het gemeentehuis het ontwerpbestemmingsplan “Dorpshart Made” gepresenteerd. Tijdens deze druk bezochte avond werden de renovatie en verbouwplannen van de Bernardus kerk uiteengezet.

 

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan het ontwerpbestemmingsplan, met als opdracht om naast de gebruikers van de kerk, en de gebruikers van de Mayboom ook muziek/ theater gezelschappen in de Bernarduskerk te gaan huisvesten. Als verdienmodel extra woningbouw en een horeca gedeelte als middelpunt om het hele plan te gaan laten bruisen, waarbij in het totaal plan ook het cultuurhistorisch aspect van de kerk moest blijven bestaan. Het is vast een hele puzzel geweest, maar wanneer je als gemeente borg staat voor een lening voor de kerk en je wordt geen eigenaar dan mag je ook voorwaarden stellen althans dat vindt de Combinatie Algemeen Belang.

 

Het resultaat mag er zijn en de CAB is zeker gecharmeerd over de invulling van het ontwerpbestemmingsplan. De Mayboom wordt gesloopt en we behouden met de Bernardus een monument voor Made.

De omgeving en de Bernarduskerk krijgen een enorme make-over, waarbij de ingang wordt verplaatst naar het Gaymans plantsoen. De horeca, bibliotheek ,kinderopvang hebben een mooie plek gekregen in de Bernarduskerk, waar een nieuwe theaterzaal aangebouwd wordt, voor onder andere de muziek/ theatergezelschappen.

 

Kenmerkende eigenschappen van de kerk zijn omgekeerd, niets blijft dus meer bij het oude! De Kloosterkapel krijgt de nieuwe kerkfunctie, en de Maria Magdalena kapel waar dagelijks vele inwoners gebruik maken voor gebed, en een kaarsje aan te steken voor hun nabestaanden, wordt ingericht als leesruimte voor kinderen en gebruikt door Theek 5. Combinatie Algemeen Belang heeft hier vragen over gesteld, temeer omdat alle gebruikers van de kerk een plaats moeten krijgen in de kerk zoals toegezegd!

 

Wij hebben ingestemd met het vlekken plan, met als voorwaarde dat het geen cent meer mocht gaan kosten.

We zijn 8 maanden verder en nu is er al gedoe over de financiering van BOEI.

 

Voordat de spreekwoordelijke kogel door de kerk gaat zal er zeker nog gesproken worden over het gebruik van de Bernarduskerk, de Kloosterkapel en de Maria Magdalenakapel, maar ook over de financiering.

 

Namens Combinatie Algemeen Belang,

 

Sarien Hoevenaar.