ï

We krijgen geld terug, maar pas op!

Made – Afgelopen donderdag is de begroting 2022 met een verwacht positief resultaat van € 1,2 miljoen vastgesteld. De verhoging OZB van 6,5% voor dit jaar was eigenlijk helemaal niet nodig. Combinatie Algemeen Belang gaf dit vorig jaar al aan. Maar waarom moeten wij oppassen voor deze sigaar uit eigen doos.

De begroting 2022 ziet er goed uit! Alle huishoudens in onze gemeente krijgen gemiddeld € 125,10 terug. Deze meevaller is helaas alleen voor dit jaar, want de kosten voor het vastrecht in 2023 worden met 110% verhoogd, om de structurele lasten voor riolering te kunnen betalen.

Verkiezingsstunt?

Net zoals de eenmalige teruggave van €54,- in 2018 (welke ook weer terugbetaald moest worden met een verhoging), lijkt het erop dat dit bewust wordt gedaan. Geld terugkrijgen en dan later horen dat je het weer terug moet betalen. Vreemde gang van zaken het lijkt weer op een verkiezingsstunt.

Begroting zonder beleid

Volgens ons college is het een beleidsarme begroting. Zonder dat ze iets zeggen van de invulling. Want na de gemeenteraadverkiezingen kan de nieuwe raad met het verwachte positief resultaat van € 1,2 miljoen zelf nieuwe wensen invullen. Maar ook dit kan helemaal niet, want er zijn al verschillende beloftes gedaan.

Energietransitie kost veel teveel

Het mooiste voorbeeld is de energietransitie. De uitvoering loopt ver achter en kost bakken met geld. Maar onze wethouder Jürgen Vissers zegt dat alles goed komt. In bijvoorbeeld Terheijden zouden al vele zonnepanelen moeten liggen en heel veel huishoudens zouden afgesloten worden van het gas. Het warmtenet zou al operationeel zijn op zonnestroom. Het college heeft de uitvoeringskosten van de energietransitie niet eens opgenomen in de begroting. Begrijpt u het nog?

VVD blijft hetzelfde roepen

De VVD kiest altijd populaire kreten. Het campagneteam kiest vooral onderwerpen waar mensen zich zorgen over maken. Bouwen, Veiligheid en Inkomen, dat zouden de steekwoorden moeten zijn! Ook in 2018 stonden Tim Simons en Janet Crezée al klaar met deze kreten. Zij beloofden dat er seniorenwoningen in Lage Zwaluwe werden gebouwd. Iedereen zei “Ja!! Dat willen wij ook!” En nog steeds beloofd de VVD dit. Bouwen, bouwen, bouwen VVD roept het nu weer.

Aanstaande verkiezingen

Natuurlijk moet iedereen nadenken over ons energieverbruik. Maar we moeten geen geld over de balk gooien. En natuurlijk wil iedereen meer woningbouw, maar geen loze beloftes. Toch gek, dat LHB, Groen Drimmelen en VVD bij de behandeling van deze begroting 3 nieuwe voorstellen hebben ingediend en dit een Beleidsarme Begroting vinden. Dat belooft wat als zij mogen blijven zitten.

Begrijpt u het nog?

 

CAB – Eerlijk, Duidelijk en Lokaal